Terra Madre Day 2013
10 decembrie 2013
Pentru al 5-lea an
consecutiv, Slow Food Cluj Transilvania sărbătoreşte Ziua pământului, Terra
Madre Day, dedicând o zi specială biscuiţilor şpriţaţi, biscuiţii aceia
fragezi, spornici şi delicioşi pe care ni-i făceau bunica /mama cand eram mici.
Fiecare
dintre noi păstrează în suflet un „dulce” al copilariei , bunătăţi dupa care
tânjim şi pe care le-am mânca şi acum, în orice moment al zilei.
Mâncărurile
din vremea copilariei sunt un bun prilej de a rememora cea mai frumoasă
perioadă din viaţă. Amintirile pline de sentimente nostalgice din acea perioadă
ne duc cu gandul la bunătăţile pe care le savuram cu plăcere in orice clipă.
În prezent, industria alimentară inventează gusturi atât de bune şi atât de nenaturale încât cu greu putem rezista alimentelor pline de E-uri dar care au parte de o mediatizare excesiva.
Pentru a nu
lăsa uitării reţetele vechi, simple şi sănătoase şi pentru a testa
ataşamentul cultural faţă de bunătăţile copilăriei,
cu ocazia Terra Madre Day 2013 Slow Food Cluj Transilvania va prepara şi va
oferi spre degustare biscuiţi şpriţaţi preparaţi după reţeta originală din
caietul bunicii. Ca element de noutate, şi totodată provocare, pe lângă
biscuiţii tradiţionali vom prepara şi oferi spre degustare biscuiţi roşii şi
albaştri, coloraţi cu coloranţi inodori şi insipizi şi vom oferi spre
completare un chestionar care să reflecte modul in care oamenii aleg hrana pe
care o consumă (criterii de gust, culoare)
Vom remarca alegerile culinare în funcţie de gen,
vârstă,influenţe sociale.
Concluziile se vor regăsi într-o broşură în format
electronic care va cuprinde şi reţete şi fotografii.
Publicul ţintă cât mai divers va fi reprezentat
de un număr de 10 oaspeţi aflaţi la cafeneaua culturală La Papion din Turda şi
90 de studenţi din anul 1 ai Universităţii Tehnice Cluj Napoca, viitori
ingineri.
Tot cu această ocazie, la cafeneaua culturală La Papion din Turda vom
organiza o expoziţie tip Recycled Art, refolosire creativă a deşeurilor din
cafenea: doze de aluminiu, zaţ de cafea.
Acestea vor fi împărţite gratuit în scopul conştientizării necesităţii
reducerii cantităţii de deşeuri şi a promovării unui stil de viaţă eco.
Terra Madre Day 2013
10th of December 2013
For the 5-th
consecutive year, Slow Food Cluj Transilvania celebrates Terra Madre Day
dedicating a day to “biscuiţi şpriţaţi”, a traditional shortbread that soothe the
psyche by reminding us comforting childhood memories, invoking feelings of
nostalgia, safety, and security, increasing positive feelings.
Easy to prepare and flavorful, grandmother/mother
used to bake us when we were kids and homemade sweets were almost the only
sweets available.
To remind simple and healthy old recipes and to test the
cultural attachment to childhood recipes, Slow Food Cluj Transilvania
celebrates Terra Madre Day 2013 baking “biscuiţi
şpriţaţi”, offering tasting and completing
a survey on Food Choice, about cultural attachment to the food we eat
in order to reconnect community with childhood sweets.
As a novelty, and also
challenging, in addition to traditional biscuits we will prepare red and blue
colored ones to see how people select the food they eat.
We will observe how
- taste preferences
- sensory attributes
- social influences
- age differences
- gender differences
guide food choice
and how our relationships with food and each other changes.
Conclusions will be found in a brochure in electronic format which will include recipes and photos.
Target audience will be represented by 10 guests from La Papion cultural café Turda and 90 students from the Technical University of Cluj Napoca, future engineers.
La Papion cultural café Turda will host a Recycled Art Exhibition, to showcase creative ways to reuse the empty aluminum cans and coffee grounds.
These will be distributed free to raise awareness on the need to reduce the amount of waste and to promote eco lifestyle.
No comments:
Post a Comment