(English Below)
Pentru al 5-lea an
consecutiv, Slow Food Cluj Transilvania a sărbătorit Ziua pământului, Terra
Madre Day, dedicând o zi specială biscuiţilor şpriţaţi, acei biscuiţi
fragezi, spornici şi delicioşi pe care ni-i făcea bunica sau mama cand eram
mici.
Fiecare
dintre noi păstrează în suflet un „dulce” al copilariei , bunătăţi dupa care
tânjim şi pe care le-am mânca şi acum, în orice moment al zilei.
Mâncărurile
din vremea copilariei sunt un bun prilej de a rememora cea mai frumoasă
perioadă din viaţă. Amintirile pline de sentimente nostalgice din acea perioadă
ne duc cu gandul la bunătăţile pe care le savurăm cu plăcere în orice clipă.
În prezent, industria alimentară inventează gusturi atât de bune şi atât de nenaturale încât cu greu putem rezista alimentelor pline de E-uri dar care au parte de o mediatizare excesiva.
Pentru
a nu lăsa uitării reţetele vechi, simple
şi sănătoase şi pentru a testa ataşamentul culinar faţă de bunătăţile copilăriei, cu ocazia Terra Madre Day 2013 Slow Food Cluj
Transilvania a preparat şi a oferit spre degustare biscuiţi şpriţaţi preparaţi
după reţeta originală din caietul bunicii, folosind chiar vechea masina de
tocat. Ca element de noutate şi totodată provocare, pe lângă biscuiţii
tradiţionali am preparat şi oferit spre degustare biscuiţi decoraţi cu
ciocolată, roşii şi albaştri. Pentru a-i colora am folosit coloranţi inodori şi
insipizi din comerţ, dar şi suc din sfeclă roşie.
În final am oferit spre completare un chestionar
care să reflecte modul in care oamenii aleg hrana pe care o consumă (criterii
de gust şi culoare).
Am remarcat alegerile culinare în funcţie de gen,
vârstă, influenţe sociale, domiciliul în zona urbană sau rurală.
Concluziile se vor regăsi într-o broşură în format
electronic care va cuprinde reţete şi
fotografii.
Publicul ţintă a fost reprezentat
de aproximativ 50 de studenţi ai
Universităţii Tehnice Cluj Napoca, viitori ingineri şi de 15 oaspeţi aflaţi la
cafeneaua culturală La Papion din Turda care au gustat, au povestit, şi-au
amintit reţete vechi iar unele amintiri au fost atât de intense încât am
surprins chiar şi lacrimi fugare în colţul ochilor.
Mişcarea Slow Food promovează atât
mâncarea sănătoasă şi micii producători locali cât şi un mod de viaţă prietenos
cu natura, astfel încât la cafeneaua culturală La Papion am organizat o expoziţie
Recycled Art, refolosind creativ deşeurile din cafenea: doze de aluminiu, zaţ
de cafea. Obiectele realizate au fost împărţite
gratuit în scopul conştientizării necesităţii reducerii cantităţii de deşeuri
şi a promovării unui stil de viaţă eco. Ideea a surprins placut iar oaspeţii au
propus să organizăm in viitorul apropiat un workshop pe tema reciclării.
Seara s-a încheiat cu o expoziţie “Slow Fashion – modă eco şi durabilă”,
unde s-au prezentat articole vestimentare de sezon tricotate şi crosetate
manual din fire naturale de mâini îndemânatice.
Activităţile dedicate celebrării zilei Terra Madre se vor încheia
sâmbătă, 14 decembrie când vom organiza în curtea Centrului Raţiu un mic târg
de produse tradiţionale în scopul promovării micilor producători şi meşteşugari
locali.
Claudia Rosca, Slow Food Cluj Transilvania
For
the 5-th consecutive year, Slow Food Cluj Transilvania celebrated Terra Madre
Day dedicating a day to “biscuiţi şpriţaţi”, a traditional shortbread that soothe the
psyche by reminding us comforting childhood memories, invoking feelings of
nostalgia, safety, and security, increasing positive feelings.
Easy to prepare and flavorful, grandmother/mother
used to bake us when we were kids and homemade sweets were almost the only
sweets available (in the communism, long time ago).
To remind simple and healthy old recipes and to test the
cultural attachment to childhood recipes, Slow Food Cluj Transilvania
celebrated Terra Madre Day 2013 baking “biscuiţi
şpriţaţi”, offering tasting and completing a survey on Food Choice, about cultural
attachment to the food we eat in order to reconnect community with childhood
sweets.
As a novelty, and also
challenging, in addition to traditional biscuits we prepared red and blue
colored ones and chocolate-decorated
ones to see how people select the food they eat.
We observed how
- taste preferences
- sensory attributes
- social influences
- age differences
- gender differences
guided food choice and how our
relationships with food and each other changed.
Conclusions will be found in a brochure in electronic
format which will include recipes and photos.
Target audience was represented by approximate 50 different ages students from the Technical University of Cluj Napoca, future engineers and 15 guests from La Papion cultural café Turda. They tasted the biscuits and almost everybody started to tell a story about biscuits, recipes, childhood, grandmas (I saw a few tears in some eyes, childhood memories were so intense!)
Target audience was represented by approximate 50 different ages students from the Technical University of Cluj Napoca, future engineers and 15 guests from La Papion cultural café Turda. They tasted the biscuits and almost everybody started to tell a story about biscuits, recipes, childhood, grandmas (I saw a few tears in some eyes, childhood memories were so intense!)
Because Slow Food movement is promoting not only producers, healthy food and eating habits but an eco friendly lifestyle, La Papion cultural café Turda hosted, too a Recycled Art Exhibition, to showcase creative ways to reuse the empty aluminum cans and coffee grounds to reduce the amount of waste in a coffee shop. Recycled Art samples were distributed free and guests were surprised and asked us to organize a workshop to teach them how to make their own recycled objects.
Terra Madre Day
ended in the evening with “Slow Fashion – eco and sustainable fashion”
demonstration. We presented handmade
knitted handicrafts made mostly from natural fibers to promote local crafts
and craftsmen.
Our terra Madre
Day Celebration will end Saturday 14 December when we will organize a small
traditional market in our courtyard to promote small scale local producers and
craftsmen.
Claudia Rosca, Slow Food Cluj Transilvania
No comments:
Post a Comment