Trebuie sa vii!

Nou!

Thursday 31 January 2013

Curs practic de fotografie si film




Curs de fotografie si film
Manual realizat în cadrul proiectului „Mănâncă mâncare”

- 2012 -

Autori: Toma Albăcan și Adina Rațiu

 





Introducere: Despre mâncare și imagini ca mijloace creative

Mancarea si procesul de hranire sunt  unele dintre cele mai perisabile fenomene necesare vietii, dar  si motive de bucurie sau desfatare . 
In majoritatea sarbatorilor care celebreaza viata o parte importanta a sarbatorii este mancarea.
Nunta, botezul, inmormantarea, trecerea de la o etapa a vietii la alta, majoratul sau maturitatea sunt tot atatea prilejuri de a sarbatori prin diverse retete corelate momentului.  
A manca inseamna a trai dar si a sarbatori  viata. Actul de a manca este o necesitate, dar se supune si unui ritual.
Pregatirea mancarii este o o arta la fel cum este o  arta si servirea mesei. Multe din mesele de sarbatoare necesita o pregatire prealabila si au niste coduri de comportament. (ex dress- codurile)
Servirea mancarii,  mancarurile, felul in care populatia se alimenteaza  definesc anumite zone din punct de vedere cultural.
( Ex: Bucataria orientala difera atat prin ingrediente cat si prin metodele de a gati de bucataria mediteraniana sau occidentala )
Gastronomia este studiul relatiei dintre cultura si alimentatie.
Gastronomia este, prin urmare, o activitate destul de complexă.
Urmărind cu atenție, oricine va descoperi că în jurul mâncărurilor există dans, teatru, pictură, sculptură, literatură, arhitectură, adica toate Artele frumoase.
Servirea mesei ne creaza un complex de senzatii creatoare de sentimente de placere, datorate gusturilor, mirosurilor  sau modului de  prezentare a mancarii. Mesele sunt prilej de comunicare.

Modul de prezentare al mancarii se supune unor norme ale armonizarii culorilor, texturilor alimentelor sau reguli de aranjare a  farfuriei. Regulile pentru a face masa cat mai placuta sunt norme ale  armonizarii senzatiilor.
Termenii folositi pentru descrierea felului in care arata mancarea sunt termeni care stimuleaza dorinta de a manca si starnesc pofta: apetisant, proaspat, gustos, savuros, etc
Gatitul mai este denumit si  arta culinara iar bucatarii sunt numiti maestrii. Bucatarii sunt astfel niste artisti care exerseaza mult mestesugul de a gati. 
Principalele activități ale unui gurmand includ descoperirea, gustarea, experimentarea, cercetarea, înțelegerea și documentarea în scris a alimentelor și mâncărurilor.
Exista meserii deja consacrate prin care gatitul este expus artistic. Bucatari care sunt expozitivi si creaza Show-uri culinare demonstrative, arta de a scrie retete in forme literare, fotografi specializati in fotografii gastronomice etc.
Pe parcursul a cinci zile beneficiarii programului “Mananca mancare” vor invata sa-si exprime sentimentele legate de mancare prin scrierea unor scenarii care vor sta la baza unor proiecte de arta vizuala, fotografie, colaj si slide show fotografic.
Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte si fiecare fel de mancare are propria poveste.

Training de scriere dramatica, fotografie si slideshow fotografic

Trainingul se va desfasura pe parcursul a cinci zile in care beneficiarii programului vor invata sa cerceteze tematica si anume hrana sanatoasa, sa scrie scenarii care vor sta la baza unor fotografii, colaje si slide show-uri fotografice. 

 Despre fotografie ca mijloc de comunicare:

Fotografia este arta de a comunica ceva care ne-a starnit interesul, care ne-a impresionat sau ne-a starnit curiozitatea.
Zi de zi prin fata noastra se deruleaza o multitudine de imagini pe care, daca suntem impresionati, “le decupam” in memoria noastra pentru ca mai apoi facand recurs la memorie sa le impartasim prietenilor. Fie ca e vorba de un peisaj, de un moment dramatic, un fenomen natural sau o simpla intalnire, mintea umana recurge, atunci cand descrie ceva la descrierea celui mai pregnant moment al imaginii. De exemplu: Am vazut o barza care si-a luat zborul, momentul zborului este momentul care ne-a atras atentia. Avea aripile si ciocul, foarte mari. In “fotografia” aceasta barza este subiectul, apoi descriem detalii, care ne-au intrigat, “aripile si ciocul sunt foarte lungi. De cele mai multe ori memoria retine detalii de colorit, “era la apusul soarelui, cerul era rosu” .
In actualitate imaginea este mult mai importanta decat in alte perioade, mijloacele moderne ne permit ca in fiecare moment sa imortalizam ceva inedit sau amuzant. Mai mult acum exista Facebook, locul care iti descrie starile in primul rand prin fotografiile postate. Facebook are de asemenea peretele, locul in care ne descriem in scris starile sau descrierile a ceea ce am postat ca imagine.
Devenim, descriind cotidianul prin descrierea imaginilor,  niste artisti ai comentarii acestuia prin fotografie, fie ea intiparita in memorie fie capturata in telefonul mobil, in aparatul de fotografiat. Exista stiluri si genuri ale fotografiei: instantaneul cotidian, fotografia dintr-un reportaj autonom(de genul unui album de pe facebook), colajul regizat, fotografia publicitara si fotografia conceptuala. 

Instantaneul cotidian este surprinderea unui moment din timpul unei zile care sa descrie asa cum ziceam, propria parere despre subiectul fotografiat. Daca fotografiem profilul unui om cu nasul foarte mare sau in timp ce face un gest nepotrivit pe care-l surprindem pentru a-l pune in evidenta, rezulta faptul ca am transmis o idee critica la adresa a ceea ce am vazut. Doi copii care isi impart inghetata reprezinta un comentariu pozitiv al unui gest frumos, delicat si genuin.
Astfel noi oferim prin fotografie o viziune proprie si exprimam o opinie. 

Reportajul autonom este o succesiune fotografica ce descrie o actiune mai ampla. Reportajul autonom este acela care are nevoie de un scenariu. Vrem de exemplu sa expunem in imagini felul in care se circula cu mijloacele de transport in comun. Un astfel de reportaj are nevoie de un script, sau scenariu care descrie din nou o opinie sau un punct de vedere. Vrem sa aratam de exemplu ca avem un transport in comun bun, cu un tramvai modern, atunci scenariul nostru urmareste aspectele frumoase ale subiectului pe care il abordam. Un astfel de script sau scenariu este un plan care pe parcursul “documentarii” sale fotografice se va schimba si in functie de imaginile pe care le gasim si care ne starnesc interesul. O persoana in varsta urca cu usurinta in tramvai pentru ca usa se deschide direct la nivelul solului. Interiorul este unul frumos, fotografiem fete relaxate cate se bucura de calatorie. In scenariu vom scrie “ o imagine care sa descrie confortul tramvaiului” etc


Motto:
Inainte sa fie un limbaj, fotografia e arta.
Inainte sa fie arta, fotografia e un mestesug.
Inainte sa fie mestesug, fotografia e fizica, mecanica, optica, chimie, electronica, informatica, atitudine, comunicare, orientare.
Inainte sa fie toate acestea, fotografia este pasiune.
Se poate invata mai intai alfabetul, mai apoi cuvintele si in cele din urma cum se fac versurile,  eseurile sau metaforele  în fotografie pentru ca fotografia este un limbaj universal.

Ce este şi ce face acest curs?

           Cursul se adreseaza tinerilor care doresc sa se initieze in tehnica fotografica, de la incadrarea subiectului si potrivirea timpului de expunere  pana la prelucrarea ulterioara in Photoshop, pregatire pentru tipar sau publicare pe Internet.
           Cursul isi propune sa expuna si sa dezvolte doua componente majore : in primul rand, aprofundarea elementelor de tehnica si arta fotografica - un studiu intensiv al fundamentelor fotografiei si al elementelor de compozitie, aducand in discutie diferite stiluri fotografice, iar in al doilea rand, procesarea profesionala a imaginilor in Adobe Photoshop si Adobe Lightroom.
          Fiind un curs interactiv accentul se va pune pe lucrul practic astfel incat orice notiune teoretica se va pune in practica la orele de curs.

Modalitati de lucru: - predare teoretica : explicare, exemplificare , analiza.
                                   - activitati practice: workshop.


Lectia nr 1 – Notiuni introductive
Scopul lectiei:
-           Familiarizarea tinerilor cu aparatul foto digital si cu notiunile tehnice specifice legate de fotografie,
-     Dobândirea abilităţilor de organizare a şedinţelor fotografice,
-           Lucrul in echipa, colaborarea dintre tineri proveniti din diverse medii sociale precum si colaborarea cu tineri cu dizabilitati de vorbire si auz,
-           Dezvoltarea abilitatilor sociale, civice si educationale ale tinerilor participanti la proiect,
-           Dezvoltarea simtului artistic
-     Dobandirea competenţelor necesare desfăşurării ocupaţiei de fotograf .

Durata: 
              50 min cunostinte teoretice la un nivel accesibil pentru toti participantii, intr-o atmosfera placuta
               10 min pauza
               50 min activitati practice
             

Conditii de participare: cunoştinţe de bază privind utilizarea calculatorului si detinerea unui aparat foto digital cu funcţie manuală

-           Fiecare participant isi va aduce propriul aparat foto in buna stare de functionare, cu acumulatorii incarcati.
-           Participantii care si-au cumparat aparate foto digitale noi, special pentru acest proiect , vor fi sfatuiti să studieze în detaliu manualul de utilizare al aparatului si sa faca fotografii de probă în timp ce studiaza manualul.


Cunostinte teoretice:
Componentele principale ale aparatului foto:

- Corpul aparatului (cunoscut ca şi camera obscură)
- Diafragma (dispozitiv de deschidere al obiectivului)
- Obturatorul (dispozitivul prin care lumina ajunge la senzor sau la peliculă)
- Vizorul (permite prinderea în câmpul aparatului a obiectului care trebuie observat.)
- Obiectivul (dispozitivul care transmite imaginea în planul de focalizare)
- Blitzul – dispozitivul care aduce suplimentul de lumină.

Activitati practice – fotografii diverse


Lectia nr 2 – Tehnica fotografica


Scopul lectiei:
-           Familiarizarea tinerilor cu aparatul foto digital si cu notiunile tehnice specifice legate de fotografie
-           Dobândirea abilităţilor de organizare a şedinţelor fotografice,
-           Lucrul in echipa, colaborarea dintre tineri proveniti din diverse medii sociale precum si colaborarea cu tineri cu dizabilitati de vorbire si auz,
-           Dezvoltarea abilitatilor sociale, civice si educationale ale tinerilor participanti la proiect,
-           Dezvoltarea simtului artistic,
-           Dobandirea competenţelor necesare desfăşurării ocupaţiei de fotograf
Durata:  50 min cunostinte teoretice intr-o atmosfera placuta, relaxata
               10 min pauza
               50 min activitati practice
Cunostinte teoretice
- Controlul camerei foto – notiuni referitoare la setarile aparatelor foto digitale
- Filtre – utilizari speciale (filtre incluse in functiile standard ale aparatului si filtre pentru obiective, in scopuri de corectie sau de realizare de efecte speciale)
- Intelegere expunere (timpii de expunere/ in secunde; valori si masurari; subexpunere sau supraexpunere; expunerea subiectelor in miscare;
- Diafragma;
- Focalizare;
- Folosire blitz/flash si tehnici speciale (tipuri de blitzuri; efecte asupra expunerii; utilizari simultane de mai multe blitzuri; sincronizari cu timpii de exunere);
- Lumini si umbre (intensitati luminoase; temperatura de culoare; reflexii; difuzia; dispersia; polarizarea);
Culoarea in fotografie (nuanta/saturatie/stralucire)
de interior si exterior; tehnici de iluminare); 




Lectia nr. 3 - Compozitia fotografiei, lumina si crearea efectelor
Scopul lectiei:
-           Recapitularea si consolidarea cunostintelor dobandite in primele 2 module si dobandirea de noi cunostinte legate de compozitia fotografiei, lumina si crearea efectelor.
-           Dobândirea abilităţilor de organizare a şedinţelor fotografice,
-           Lucrul in echipa, colaborarea dintre tineri proveniti din diverse medii sociale precum si colaborarea cu tineri cu dizabilitati de vorbire si auz,
-           Dezvoltarea abilitatilor sociale, civice si educationale ale tinerilor participanti la proiect,
-           Dezvoltarea simtului artistic,
-           Dobandirea competenţelor necesare desfăşurării ocupaţiei de fotograf


Durata:  50 min cunostinte teoretice intr-o atmosfera de veselie si buna dispozitie
 10 min pauza
 50 min activitati practice

Fotografia reprezinta comunicare intr-un limbaj vizual, fiecare fotografie spune o poveste, transmite un mesaj .
Se va afisa pe flipchart cate o fotografie facuta de fiecare participant in primul si/sau al doilea modul,  iar participantii vor fi rugati sa scrie povestea unei fotografii preferate, alta decat cea proprie, in nu mai mult de 5 randuri. Se va discuta daca mesajul a ajuns in mod corect de la emitator la receptor.

Se va aprofunda  tema “Compoziţia fotografiei”  – fotografia avand două elemente cheie: subiectul şi mediul înconjurător.  Calitatea produsului finit  depinde în cea mai mare măsură de simţul artistic al fotografului.

Participantii vor invata sa foloseasca camera digitala in functie de lumina ambientala sau rezultatul dorit.

Activitatile  practice vor reflecta cunostintele teoretice dobandite



Lectia nr 4 - Fotografia de studio si fotografia de exterior
Scopul lectiei:
-           Recapitularea si consolidarea cunostintelor dobandite in primele 3 modul e si dobandirea de noi cunostinte legate de fotografia de studio si fotografia de exterior.
-           Dobândirea abilităţilor de organizare a şedinţelor fotografice,
-           Lucrul in echipa, colaborarea dintre tineri proveniti din diverse medii sociale precum si colaborarea cu tineri cu dizabilitati de vorbire si auz,
-           Dezvoltarea abilitatilor sociale, civice si educationale ale tinerilor participanti la proiect,
-           Dezvoltarea simtului artistic,
-           Dobandirea competenţelor necesare desfăşurării ocupaţiei de fotograf
Durata:  50 min cunostinte teoretice intr-o atmosfera de veselie si buna dispozitie
 10 min pauza
 50 min activitati practice
Se va aprofunda  tema “Fotografie de studio” – se va asigura logistica necesara, sala fiind transformata intr-un studio foto iar participantii vor fi pe rand “fotografi”si “fotomodele”. Ei vor invata despre :
-           Tehnici de iluminare diverse
-           Folosirea fundalului corespunzator temei date
-           Ce sa ceara modelului si cum sa-l directioneze
-           Importanta machiajul si a parului pentru tema data
-           Lucrul in echipa si importanta lui
si vor aplica in practica cele invatate.


De asemenea, participantii vor invata sa:
-  Fotografieze sticla si articolele transparente
-  Fotografieze  produsele de inox
-  Fotografieze produse alimentare, fructe, legume, mancaruri, compozitii cu tematica gastronomica
Se va aprofunda  tema “Fotografie de exterior”.
Participantii vor invata despre:
-  Alegerea momentului zilei pentru fotografiere cat si a folosirii elementelor existente ca fundal sau accesorii
 - Tehnici de taiere / adaos lumina
-  Tehnici de folosire a blitzului de studio in exterior
-  Tehnici pentru fotografia de noapte
Participantii isi vor insusi notiunile de baza despre realizarea unui:
fotoreportaj - aspecte si recomandari in functie de domenii: sportiv, artistic, turistic, social, politic, ceremonii, etc.);
portret - planuri de prezentare; compozitii; distante focale; fotografii de grup; decoruri; fundaluri de interior si exterior; tehnici de iluminare);
peisajul
si vor aplica in practica cele invatate.

Lectia nr 5 – Tehnici avansate de retus foto si tehnici de prelucrare si trucaj pe fotografie
Scopul lectiei:
- Recapitularea si consolidarea cunostintelor dobandite in primele 4 module si dobandirea de noi cunostinte legate de tehnici le avansate de retus foto si tehnici de prelucrare si trucaj pe fotografie.
- Dobândirea abilităţilor de organizare a şedinţelor fotografice,
- Lucrul in echipa, colaborarea dintre tineri proveniti din diverse medii sociale precum si colaborarea cu tineri cu dizabilitati de vorbire si auz,
- Dezvoltarea abilitatilor sociale, civice si educationale ale tinerilor participanti la proiect,
- Dezvoltarea simtului artistic
- Dobandirea competenţelor necesare desfăşurării ocupaţiei de fotograf
Durata:  50 min cunostinte teoretice intr-o atmosfera de veselie si buna dispozitie
 10 min pauza
 50 min activitati practice
In acest curs se va studia folosirea programului Adobe Lightroom  si elemente de baza Adobe Photoshop.
Adobe Photoshop:
- Folosirea tehnicilor avansate de editare si retusare a imaginilor: corectare cromatica,  introducerea de noi elemente, prelucrare + montaj de imagini (reasamblare elemente), decupaj
- Explorarea mediului de lucru Photoshop - instrumentele specializate de lucru cu analiza bara de proprietati si corelare cu ferestre specializate (ex: Layers, History, Paths, Info, Navigator, s.a.) si meniuri legate de operatiunile propuse, controlul culorilor, elemente pentru controlul mediului de vizualizare pe ecran - organizarea paletelor
- Realizare selectii complexe ,  crop-uri imagini, transformari proportionale si la dimensiune fixa, gradienti, pattern-uri, brush-uri, editare culori, instrumente de blurare, subexpunere sau supraexpunere a pixelilor, saturare sau desaturare a pixelilor, instrumente de clonare;
- Utilizarea elementelor necesare editarii structurilor bitmap, reesantionarea imaginilor, trasarea structurilor bitmap;
Efecte: Drop Shadow, Inner Shadow, Outer & Inner Glow, Stroke, Gradient Overlay, Satin, Bevel & Emboss
- Productia de imagini, lucrul cu imagini destinate mediului web, modalitati de optimizare elementele grafice pentru Web.
Competenţe dobândite de participanţi la finalul modulului:
           culegerea datelor necesare efectuării lucrărilor fotografice
           utilizarea şi întreţinerea aparaturii de profil
           pregătirea, executarea şi prelucrarea fotografiilor digitale
Cele mai bune fotografii realizate de fiecare participant cu ocazia proiectului vor fi tiparite pe tipul de suport adecvat: hartie foto, canvas, K-fix, la dimensiunea de 0,50 m / 0,70 m si vor fi expuse in si out doors cu ocazia expozitiilor de promovare a rezultatelor proiectului.




Lectia nr 6 – Trecerea de la imagine statică la imagine în mișcare
Cursul este adresat tinerilor dornici sa afle ce se intampla in spatele camerei de luat vederi, tinerilor care au  idei creative si inovatoare pe care doresc sa le puna in practica.
Modalitati de lucru - predare teoretica : explicare, exemplificare , analiza.
                                   - activitati practice: workshop.

In acest curs, participantii vor dobandi cunostinte generale despre camera video, vor invata
           cum se mânuiește o cameră video,
           care sunt principalele încadraturi folosite de cameramani și diferența dintre planurile de filmare.
           cum se foloseste Windows Movie Maker pentru a taia, lipi, edita, adauga efecte pe clipuri video
           cum se face un slideshow din poze, cum se pot pune efecte pe poze sau clipuri video, cum se pot edita sau taia clipuri video, cum se pot pune efecte de tranzitie (trecerea de la un clip la altul se numeste efect de tranzitie)

La sfarsitul cursului toți participantii vor putea să foloseasca o cameră video și să încerce câteva dintre cele învățate. Ei vor fi incurajati sa au creeze câteva scurte scenarii de film, filmând împreună cu trainerul primele lor secvențe cinematografice și învățând despre decupajul cinematografic.

Lectia nr 7 – Folosirea scenariului și a regiei de film/fotografie
Cursul este adresat tinerilor dornici sa afle ce se intampla in spatele camerei de luat vederi, tinerilor care au  idei creative pe care doresc sa le puna in practica.
Modalitati de lucru - predare teoretica : explicare, exemplificare , analiza.
                                   - activitati practice: workshop.
Cursul contine:
           ateliere de limbaj audiovizual – scenaristica, regie, imagine, editare si productie de film.
           exercitii de limbaj cinematografic pornind de la un fragment literar, de la o fotografie, pictura sau secventa de film.
           exercitii pentru stimularea creativitatii – gasirea ideii cinematografice.
           creearea personajului de film.
           dezvoltarea dialogului intr-un scenariu de scurt metraj.
           notiuni de cultura cinematografica – istoria filmului, curente si genuri in cinematografia mondiala.
           arta regiei de film: planul cinematografic, secventa cinematografica, decupajul regizoral, repetitiile cu actorii in platoul de filmare, unghiurile de filmare si miscarile aparatului de filmat.
           tehnici de iluminare in platou pentru filmari interioare si exterioare.
           decupajul regizoral, tehnica de montaj in spot publicitar, videoclip, televiziune, film documentar si fictiune.
           realizarea castingului de film.
           scenografia de film.
           arta actorului de film.
           notiuni de productie cinematografica – cautarea unor surse de finantare, bugetarea unui film, etc.

Cursul se va finaliza cu realizarea unui film de scurt metraj (reportaj, videoclip, fictiune, documentar) si cursantii primesc suport in vederea realizarii filmelor. 




Lectia nr 8 – Aprofundarea cunoștintelor de editare în vederea editării video
Cursul este adresat tinerilor creativi, dornici sa invete atat tainele editarii materialelor video, cat si sa spuna o poveste cu ajutorul unui clip sau film.
In acest curs se va aprofunda modalitatea de lucru cu Adobe Premiere si instrumentele acestuia. De asemenea, se va invata despre:
           Compozitie de baza
           Corectii de culoare si luminozitate
           Crearea titlurilor
           Exportarea fisierelor in diferite formate
La sfarsitul perioadei de pregatire, participantii vor fi capabili sa lucreze cu programul si sa stapaneasca notiunile tehnice si procedeele de editare. Toate notiunile teoretice vor fi puse in practica la orele de curs pentru a putea fi invatate mai usor sub indrumarea trainerului.

9. Vocabular

AE (Auto Exposure) este un mod de fotografiere in care aparatul alege setarile optime pentru expunere tinand seama de conditiile de iluminare.
AE Lock - ( Automatic Exposure lock ) Abilitatea de a bloca setarile de expunere (apertura si viteza shutteru-lui), utila atunci cand mai multe poze urmeaza a fi lipite intre ele.
Aperture - ( Diafragma ) Sistem cu care se poate varia fluxul de lumina care strabate obiectivul, dar si profunzimea si uneori chiar claritatea.
AF (Auto Focus) un mod de fotografiere in care aparatul realizeaza focusul in mod automat.

Buffer - Memorie rapida pentru stocarea temporara a informatiilor, dupa care sunt scrise pe card sau in memoria aparatului, functia permite efectuarea mai multor poze, in succesiune rapida.
Burst Mode - Posibilitatea de a face mai multe poze prin apasarea unui singur buton, se mai numesc si fotografii in rafala.

CCD (Charge-Coupled Device) reprezinta senzorul care realizeaza captura imaginii.”Dimensiunea” lui este masurata in pixeli.
CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) este un alt tip de senzor, se intalneste mai rar, dar viitorul se pare ca ii apartine datorita consumului mai redus de energie fata de senzorul CCD

Diafragma - Dispozitiv al aparatului de fotografiat care, prin deschidere sau inchidere, permite controlul asupra cantitatii de lumina ce patrunde in aparat

EXIF - ( Exchangeable Image File ) Standard pentru stocarea de informatii ce salveaza detalii privind aparatul, poza, data , in formatul fotografiei.

IS - ( Image Stabilization ) Metoda de compensare optica a miscarilor fotografului.

JPEG (Joint Photographic Experts Group) este formatul de imagine cel mai des folosit pentru stocarea imaginilor si/sau afisarea lor pe internet. Acest algoritm se bazeaza pe faptul ca oamnenii sunt mult mai senzitivi la micile modificari de stralucire (luminescenta) decat la cele de culoare. Acest format suporta adancimi de culoare de pana la 24 de biti. Este bine ca sa alegeti acest format de imagine atunci cand ea nu va mai fi editata, si acesta este rezultatul final. Cat timp editati imaginea, folositi formate fara pierdere de calitate precum BMP si TIFF. Compresia este realizata in bocuri de 8x8 pixeli, care sunt vizibili daca folositi un grad mare de compresie si mariti imaginea.

Macro Este un mod de fotografiere in care subiectul se afla foarte aproape de obiectivul aparatului.
Megapixel Este unitatea de masura a unui senzor CCD si include 1 mil de pixeli. Aceasta marime este unul dintre elementele de diferentiere ale aparatelor digitale.
Megapixel Este unitatea de masura a unui senzor CCD si include 1 mil de pixeli. Aceasta marime este unul dintre elementele de diferentiere ale aparatelor digitale.



RAW -  Compresia poate degrada intr-o anumita proportie imaginea, de aceea unele aparate permit stocarea lor necomprimate pentru a pastra o calitate cat mai mare posibil. In unele cazuri aceste fisiere sunt proprietatea unor firme si nu sunt prezente in alte aplicatii decat cele dezoltate de firma respectiva. De exemplu Canon foloseste fisiere necomprimate care interpoleaza imaginea o data ce este descarcata pe computer. Alte aparate folosesc un format mai universal - TIFF.

Sensibilitate ISO Reprezinta senzitivitatea senzorului la lumina.Putem intalni valori de 200, 400, 800 (mai uzuale) insa pot urca si pana la 1600 sau chiar 3200 in cazul modelelor mai avansate.O setare ISO mai joasa este folosita pentru capturarea imaginilor foarte luminoase din moment ce scade senzitivitatea la lumina. Cu cat setarea ISO este mai ridicata cu atat mai mult creste si nivelul de zgomot al imaginii finale (acele granulatii)
Shutterspeed - Durata in care filmul sau captorul de imagine, in cazul aparatelor digitale, este expus la lumina.

TIFF(Tag Image File Format) a fost initial descoperit si dezvoltat de corporatia Aldus pentru a stoca imaginile create de scannere si programe de editare grafica. Acest format este foarte raspandit,mai ales in aplicatiile DTP. Acest format de imagine are mai multe variante, unele pot fi comprimate cu algoritmi fara pierdere de imagine, precum LZW. Aceste fisiere suporta o adancime a colorii de pana la 24 de biti

Viewfinder – Este vizorul prin care utilizatorul unei camere foto poate face compozitia unei imagini fara a folosi ecranul LCD. Acesta poate fi de doua tipuri : optic (nu consuma energie, se foloseste sistemul intern de lentile) sau electronic (un mic ecran LCD pe care pot fi afisate si alte informatii referitoare la setari)

Zoom Digital - Permite marirea (apropierea) subiectului, selecteaza doar o parte a fotografiei si se pierde din claritate si calitate.
Zoom Optic - Permite marirea (apropierea) subiectului fara ca fotografia sa isi schimbe rezolutia. Fotografiile ies clare si de calitate.

No comments:

Post a Comment