Trebuie sa vii!

Nou!

Thursday, 31 January 2013

Ghid de scriere dramatică



Kit de scriere dramatică

Manual realizat în cadrul proiectului „Mănâncă mâncare”

- 2012 -

Autori: Rareș Crăiuț și Adina Rațiu




 

Un proiect educativ teatral şi gastronomic

Componenta teatrală a proiectului „Mănâncă mâncare” este o componentă  de educaţie participativă  prin mijloace teatrale adresat tinerilor, implementată în colaborare cu Slow Food Cluj Transilvania.
Cu acest proiect dorim să implicăm tineri care să înveţe ei înşişi şi sa îi înveţe şi pe colegii lor despre alimentaţie sănătoasă şi probleme de imagine corporală în relaţie cu alimentaţia. Acest proces educaţional şi auto-educaţional va fi făcut posibil prin intermediul unei metode de lucru şi creaţie cunoscută generic sub numele de scriere de scenarii prin teatru colaborativ.
Teatrul colaborativ presupune lucrul unei echipe de teatru (profesioniste sau neprofesioniste)  care, pornind de la o problemă, crează un text în baza căruia produc o serie de situații cu caracter dramatic care pot fi dezvolate ulterior în piese de teatru, lucrări scrise sau stau la baza unei imagini sau a unui film.
Rezultatele unui asemenea proces cognitiv şi emoţional sunt de cele mai multe ori remarcabile indiferent de gradul de pregătire sau nepregătire artistică, rezultat remarcabil susţinut şi generat de convingerea cu care participă membrii unei echipe la un asemnea proiect.

Teatrul colaborativ se bazează pe crearea şi dezvoltarea unor ablităţi cum ar fi:
·         dezvoltare a încrederii  şi abilităţilor de comunicare,
·         dezvoltarea abilităţilor de cercetare şi aplicarea a informaţiilor obţinute într-un proces creativ
·         stimularea lucrului în echipă şi a creativităţii individuale şi colective
·         dezvoltarea de abilităţi organizatorice necesare procesului managerial şi de producţie teatrală
·         dezvoltarea autonomiei şi responsabilitzarea individului

Obiectivele unui astfel de proiect ar putea număra :
-dezvoltarea de ateliere de lucru după orele de şcoală, pentru adolescenţi, folosind activităţi de artă teatrală colaborativă* pentru a promova informarea despre alimentaţie corectă, obiceiuri de consum şi percepţii sociale.
-crearea de spectacole de teatru, organizate şi jucate de adolescenţi, care să dezbată probleme sociale cum ar fi alimentaţia (slow food-fast food) sau integrarea în societate (cum arăţi, cum te porţi, cum acţionezi)
-dezvoltarea de  competenţe de  advocacy ale adolescenţilor cu vârsta de 16-18 ani având în vedere că treatrul colaborativ este o metodă de lucru în prezentarea problemelor unui public divers, metodă care poate fi aplicată individual de către participanţi după încheierea programului pentru a reflecta alte problematici sociale.
Prin realizarea atelierelor de teatru colaborativ, beneficiarii direcţi vor:
·         fi capabili să îşi informeze colegii despre consumul corect de produse alimentare şi deciziile privind sănătatea
·         avea o atitudine de susţinere şi de înţelegere faţă de oamenii care suferă de tulburări de alimentaţie
·         recunoaşte riscurile şi situaţiile de risc în ceea ce priveşte produsele alimentare şi nutriţia
·         pune accent pe luarea deciziilor, caracterul afirmativ şi relaţionarea în raport cu diferite probleme personale relevante
·         susţine menţinerea schimbării de comportament prin viaţa lor de zi cu zi, în sensul unui mod mai sănătos de viaţă
·         putea să îşi consolideze comportamentul prin idei creative şi decizii personale luate în serios
·         dezvolta abilităţi de comunicare şi colaborare

Dintre schimbările pe termen lung, scontate ale unui astfel de proiect, putem menţiona:
·         influenţă importantă privitor la problemele de sănătate şi la un sentiment de mândrie împărtăşit cu familiile extinse ale participanţilor la proiect
·         îmbunătăţirea imaginii tinerilor în rândul  publicului adult şi general
·         mai mulţi adulţi care să asculte vocea tinerilor cu referire la  probleme de sănătate importante
·         posibilă îmbinare de arte şi proiecte civice bazate pe metode colaborative teatrale
·         acoperire media privind probleme specifice cu care se confruntă adolescenţii şi ONG-urile şi implicarea şcolilor în crearea de soluţii
·         dezvoltarea de relaţii între colegi, ce se pot transforma într-o acţiune civică
·         apreciere mai largă a talentelor şi a resurselor existente în  liceele din Turda si Cluj Napoca



Ce este şi ce face acest kit?

Talentul nu poate fi predat sau învăţat. Talentul este nativ şi ⁄ sau dezvoltat în urma efortului depus în munca de creaţie. Scopul acestui material este de introduce arta de scriere dramatică unor elevi care nu au experienţă în acest domeniu, oferind puncte de reper care sunt valabile pentru marea majoritate a scenriilor dramatice.

Categoria vizată de acest kit este în special cea a elevilor de liceu. În urma parcurgerii materialului şi a exerciţiilor aferente:
1.         veţi intelege diferenţa între narativ şi dialog
2.         veţi invăţa despre un proces de scriere a unei piese de teatru şi veţi participa în mod individual (sau pe echipe) la simularea unui astfel de proces
3.         veţi putea demonstra cunoşterea conceptelor de introducere, cuprins, incheire  şi al încercărilor prin care personajul principal trebuie sa treaca pentru a-şi atinge obiectivul.
4.         veţi invăţa despre crearea unui unui personaj
5.         veţi putea rescrie şi revizui un text dramatic
6.         veţi invaţa despre forma în care trebuie să se încadreze piesele de teatru.

Kitul a fost structurat în nouă părţi: 

  1. Introducere in scenaristică
  2. Structura piesei de teatru
  3. Personajele
  4. Decorul
  5. Dialogul
  6. Didascaliile
  7. Alte probleme de continut
  8. Rescrierea si verificarea piesei
  9. Index terminologic
Ar fi indicat să parcurgeţi materialul de la partea 1 până la partea a 8 –a în ordine, deoarece scenariul poate fi scris din aproape în aproape şi prin rescrieri succesive. Partea 9 este facultativă şi servește mai mult de suport pentru celalte părţi. Cel mai important lucru este să începeţi să scrieţi şi să nu vă lăsaţi păgubaşi până nu aţi terminat măcar o versiune!!! Foarte multe opere literare nu ajung niciodată la public deoarece autorii se tot răzgândesc şi nu reuşesc să finalizeze niciodată. Când aţi terminat o versiune a piesei de teatru atunci puteţi să vă puneţi în aplicare îndoielile şi să reveniţi, să rescrieţi, să modificaţi.



1. Introducere în scenaristică


Nu încercaţi să scrieţi o capodoperă. O problemă a scriitorilor este că deşi încep să scrie ceva de multe ori se întâmplă să nu mai termine.

Totuşi dacă tot veni vorba: De unde să începeţi?
Sursa de insipiraţie poate fi orice: articol de ziar, o replică, poate chiar titlul, un subiect interesant etc. Oricum ceva care vă stârneşte interesul. Poate chiar o replică sau scena de final.

De reţinut e şi faptul că, cu cât scrieţi mai multe pagini, cu atât lucrurile tind să se complice şi să se îngreuneze. O piesă de zece minute ar trebui să se întindă pe cam 10 pagini. Evident, acest lucru depinde şi de pauze.




2. Structura piesei

Piesele de teatru au trei părţi: început, mijloc şi final. Fiecare din aceste parţi se împart în mai multe unităţi dramatice narative numite acte (ex Actul 1, Actul 2, Actul 3) care se sub împarte in scene (Scena 1, Scena 2, Scena 3).Scenele sunt de obicei cele mai mici unităţi dramatice narative, sunt ca celulele care compun un organ (actele) care compun un corp (piesa de teatru).

Un lucru esenţial pentru o piesă de teatru este conflictul. Conflict nu înseamnă neapărat două personaje care se ceartă. Poate fi vorba de un conflict interior, al unui singur personaj. Pe scurt, ideea de bază într-un conflict e că cineva vrea ceva. Structura clasică a unei piese de teatru cu conflict este:

1.         Personajul doreste ceva.
2.         Personajul incearca sa obtina acel ceva
3.         Personajul intalneste obstacole in atingerea obiectivului.
4.         Personajul reuseste/esueaza in incercarea de a obtine obiectul dorit
5.         In urma incercarilor, personajul sufera transformari.


În funcţie de logica personajelor şi de ideea de conflict, personjele nu se vor opri din a-şi dori (destul de) mult acel ceva, asigurînd astfel desfăsurarea unei acţiuni bune.  

În teatrul clasic, textul piesei de teatru reprezintă un moment de decupaj de maximă intensitate dintr-o poveste mai largă. Sau mai multe momente de maximă intensitate. Sigur că pentru a ajunge la aceste momente de maximă intensitate e nevoie de alte elemente şi momente care conduc la acestea. Uneori piesele încep prea ``devreme`` din acest punct de vedere al temporalităţii. Unele dintre cele mai reuşite piese de teatru încep în mijlocul acţiunii şi publicul află informaţiile relvante pe măsură ce se desfăşoară acţiunea.

Conflictul trebuie să fie evident în totate părţile piesei: început, mijloc punct culminant şi final. Conflictul şi elemnte componente ale conflictului trebuie să se contureze şi să se dezvolte pe măsură ce înaintăm în piesă.

Genul piesei ar trebui să fie egal pe întreg scenariul. Nu poate fi o comedie o treime şi o dramă pe două treimi. Decât în cazuri extreme în care această schimbare de registru adaugă ceva nou ca informaţie.

O regulă generală în teatru este să nu te repeţi. Decât dacă repetiţia unei acţiuni sau a unei replici are un anumit sens. Publicul se plictiseşte dacă vede ceva de două ori. La fel cum se plictiseşte dacă nu află ceva nou. De aceea informaţia şi surprizele trebuie dozate atent pe întreaga desfăşurare a piesei. 


3. Personajele

Fără personaje nu există teatru. Fie că e vorba de locuitorii unui oraş sau de un om în burta unui peşte, toate piesele de teatru au personaje.

Personajele au trei tipuri de caracteristici: fizice, sociale şi psihologice. Caracteristicile fizice se referă la înălţime, culoarea părului, greutate etc. Caracteristicile sociale se referă la educaţie, mediu, statut social, istoria personală sau cea de familie. Caracteristicile psihologice au legătură cu felul în care personajul reacţionează sau de predispoziţiile sale.

Când vă gândiţi la personajele voastre, atribuiţi-le cât mai multe dintre aceste caracteristici. Multe din aceste trăsături se vor reflecta oricum indirect, în felul în care se comportă sau cum acţionează. Puteţi folosi o fişă de profil a personajului în construcţia personajului.

Profilul personajului

Nume: ___________________________Varsta: ____________________
Familie: _________________________________________________
Habitat: _____________________________________________________
Slujba: ______________________________________________________
Cea mai mare dorinţă sau nevoie:_____________________________________________
Cea mai mare temere: ______________________________________
Cea mai importantă ⁄ speciala fiinţă pentru personaj este: _________________________

O idee de lucru ar fi să începeţi (şi să ţineţi cont) de la minim câte o caracteristică din fiecare clasă: mamă a doi copii (caracteristică socială), mică de statură (caractersitică fizică) şi extrem de miloasă (caracteristică psihologică). La care se adaugă o problemă (fiul ei fură), un secret personal (unul dintre copii e adoptat) şi un obstacol (soţul ei tocmai şi-a pierdut slujba). Personajele pot fi caracterizate şi prin intermediul numelui.

Personajele trebuie să fie distincte unele de celelate şi bine dezvoltate. Nu doar ca şi profil psihologic sau comportament ci şi prin replicile fiecărui personaj, care trebuie să fie verosimile, prin luarea în considerare a pregătirii şi istoriei fiecărui personaj. Acelaşi lucru este valabil pentru comportament şi pentru acţiunile personajului.
Personajele trebuie să ocupe un loc unic în economia fiecărei piese. Dacă două personaje au aproape aceeaşi funcţie în piesă, trebuie să vă gândiţi cum ar putea să se deosebească cei doi. (ex. Mama şi tata)

Personajele clasice, care nu se schimbă pe parcursul unei piese, sunt destul de puţin interesante. În special dacă acestea sunt personaje principale. Încercaţi să le oferiţi un parcurs personal.



4. Decorul

Când aveţi o structură şi un minimum de idei se poate trece la decor sau mai bine zis la locaţie.
Anumite locaţii sunt mai bune pentru conflicte decât altele. Un piroman intr-un depozit de sticle de apă e mai interesant decât unul într-o pădure. Un coleg regizor spunea că spaţiul în teatru trebuie să fie un spaţiu a lui ``între``  cum ar fi un spaţiu de joacă într-o cameră insalubră şi plină de gunoaie. 

O idee importantă e, în măsura în care e posibil, să vizitaţi locaţia vizată sau locaţii similare. Chiar dacă e vorba de şcoală şi mergeţi acolo zilnic, poate ar trebui să faceţi o vizită în calitate de dramaturg şi veţi descoperi detalii noi. 




5. Dialogul

Foarte mare parte din limbajul cotidian sunt interjecţii: „uff..., păi…, mmm”. Acestea pot să apară pe alocuri dacă consideraţi că adaugă o notă de realism dialogului. Altfel, e doar un consum inutil de timp şi publicul se va plictisi sau actorii nu le vor citi. Oricum, în teatru textul este esenţializat faţă de realitate unde felul în care vorbim, în mod normal, este mai lung decât cel de pe scenă. Pe scenă timpul e limitat.

Dialogul nu foloseşte doar pentru ca personajele să se poată expima. Prin dialog se desfăşoară o parte din acţiune. O altă parte din acţiune e evidentă din acţiunile personajelor (de cele mai multe ori marcată prin didascalii (v. Punctul 6.). Astfel, în mod normal, nu dublati ceea ce spun personajele cu ceea ce fac. Şi, mai mult decât atât, încercaţi să completaţi, prin acţiuni, textul. Daca personjul se bucură, puteţi arăta acest lucru printr-o acţiune mai bine decât dacă acesta o spune efectiv. Sau, dacă e speriat, este mai interesant să se ascundă sub pat decât să exclame: „Vai, ce frică îmi e!”

Asiguraţi-vă că peronsonajele sunt constante în vorbire la fel ca şi în acţiuni. Nu poate folosi un limbaj într-o scenă şi un altul în altă scenă.
O idee ar fi să vă alegeţi o persoană foarte cunoscută (fie chiar şi personaj de film) şi să vă imaginaţi ce ar spune, cum ar spune ce ticuri verbale are, dacă are...

În general replici prea lungi sau monoloage lungi pot încetini acţiunea piesei. Citiţi textul piesei cu voce tare să vedeţi cam ce durată are, cu pauze inclusiv. Cititul în gând nu corespunde cu timpul real, decât dacă aveţi o ureche muzicală foarte bună.

Punctuaţia trebuie să fie corectă şi să corespundă intenţiilor voastre în calitate de dramaturg. Dacă nu sunteţi siguri de punctuaţie, puteţi să rugaţi pe cineva să citească piesa în faţa voastră, cu voce tare, să vedeţi dacă lectura corespunde cu intenţiile voastre.

Încercaţi să vă feriţi de verbul ``a fi``. ``Ceva este`` e o formulă general valabilă. Poate în loc de o afirmaţie, aţi putea-o reformula sub formă de intrebare. (ex în loc de ``Ana:  - Sunt din Tulcea.`` , unul din personaje poate să introducă această informaţie ``Corina:  - Ana, tu nu erai din Tulcea?!``)



6. Didascaliile

O didascalie este o indicaţie scenică în cadrul unei piese de teatru, de cele mai multe ori marcată între paranteze.

Teatrul se desfăşoară pe scenă. Pană să ajungă pe scenă, teatrul este citit, adică este literatură sub forma piesei de teatru. Pentru a exista ca literatură, cititorul are nevoie să aibă o imagine cât mai clară despre ce se întâmplă. Pentru a ajunge pe scenă sau pentru a putea forma o imagine cât mai completă la citire, textul are nevoie de didascalii. Didascaliile sunt de mare ajutor atât viitorilor cititori cât şi regizorilor sau actorilor. Acestea trebuie să fie cât mai compacte, clare şi corecte gramatical.

Prin didascalii sunt menţionate nu doar acţiunile sau stări ale personajelor ci şi descrierea locaţiilor sau informaţii generale despre personaje în inceputul piesei. Puteţi introduce personajele cu un singur rând, în care aflăm vârsta şi cum să luăm personajul.

Marea majoritate a acestor stări sau intenţii ar trebui să fie evidentă din acţiune. Textul va fi interpretat, oricum, şi s-ar putea să descoperiţi chiar lucruri interesante prin interpretarea unora. Dacă totul e prea strict ca indicaţie acest lucru totuşi nu e o garanţie a succesului.

Folosiţi didascaliile pentru a descrie ce se întâmplă, însă cât mai scurt. Nu scrieţi nuvele în mijlocul textului. Şi asiguraţi-vă că se înţelege cine face ce acţiune. Nu presupuneţi că ceva este evident.

Nu uitaţi să anunţaţi locaţia şi timpul la începutul fiecărei scene.





7. Alte probleme de conţinut

Sinospsisul reprezintă un sumar al piesei de teatru schematizat. După ce aveţi o idee şi   v-aţi gândit în linii mari cine sunt personajele şi cum anume se petrece acţiunea, puteţi trece la completarea unui sinopsis pentru piesă. Aici am reprodus un posibil sinopsis în cazul în care Shakespespeare ar fi scris unul pentru prima scenă din Hamlet.

Unitatea dramatica

Personajele
Decorul
Actiunea
Alte observaţii
Actul 1, scena 1
Francisco, Bernardo, Horatio şi Marcellus. Mai apoi Fantoma
Elsionore. Pe o platforma in fata castelului
Bernardo îl inlocuieşte pe Fracisco la garda castelului. Vin şi Horatio şi Marcellus. La un moment dat apare şi fantoma fostului rege. Fantoma nu vorbeşte, nu răspunde la chemări sau întrebari. Dispare la fel de brusc cum a apărut. Horaţio crede că, dacă l-ar chema pe Hamlet, fantoma cu siguranţă ar vorbi cu el.  Dispare.



Dacă vă blocaţi în timp ce scrieţi şi nu ştiţi cum să continuaţi, chemaţi pe cineva să fie co-autor. Fie scrieţi alături de cineva, fie rugaţi nişte colegi să joace personajele voastre şi vedeţi dacă ei au soluţii la blocajul de inspiraţie.

Lăsaţi să treacă câteva zile între momentul în care aţi terminat piesa şi momentul în care o trimiteţi. Poate după ce aţi terminat şi sunteţi relaxat pentru că aveţi o versiune de scenariu, vă mai vin idei, replici mai bune sau acţiuni mai interesante.

Reţineţi că în general anumite lucruri nu merg bine pe scenă:
-        oameni care spun ce simt mai degrabă decât fac ceva pentru ca publicul să înţeleagă ce simte – poveştile personale nu pot înlocui acţiunea;
-        copii mici, animale şi televizoare – distrag atenţia de la orice se întâmplă în jur;
-        urmăriri de maşini sau efecte speciale elaborate
deci  ar fi de evitat în piesă.

Prima versiune a piesei s-ar putea să nu fie perfectă. Trebuie să nu vă impacientaţi şi nu vă răzgândiţi şi nu renunţaţi la scris odată ce aţi început.  Cel mai des caz de scriere ratată e cea neterminată. Nimeni nu e perfect şi dacă cineva are să reproşeze ceva operei voastre, atunci criticile se referă la operă şi nu la persoană.





8. Rescrierea si verificarea piesei
Există o mulţime de motive pentru care merită să rescrieţi. Puteţi întodeauna scrie un dialog mai bun sau puteţi crea personaje mai interesante. Cel mai important motiv pentru care merită să reveniţi asupre piesei de teatru e că aceasta s-ar putea să fi suferit modificări în timpul scrisului. Adică aţi început cu o idee despre ce se poate face şi aţi descoperit noi posibilităţi pe parcurs şi personajele sau acţiunea s-au dezvoltat într-o direcţie neaşteptată.
După ce aveţi cel puţin o versiune a piesei de teatru merită să reveniţi şi să verificaţi sau să modificaţi ceva din:
·         Dialog (poate nu e nevoie de atâta dialog ci de mai multe acţiuni)
·         Poveste (poate se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial)
·         Timp (poate se petrece noapte şi nu ziua)
·         Personaje (poate unul din personaje lipseşte şi se face doar referire la el)
·         Relaţii (poate cineva mimează o relaţie pentru a obţine ce vrea)
·         Decor (poate totul se petrece la o reconstituire a poliţiei şi nu live)
·         Titlu (în loc să se numească ``înmormânatare`` poate se numeşte ``Recviem``)





9. Index terminologic
                       

Act
- Diviziune principală a unei opere dramatice, reprezentând o etapă în desfăşurarea acţiunii. – Din lat. actum, fr. Acte ;
-          izvor, înscris, piesă, scrisoare ;
-           eveniment. (~ul Unirii.) ;
-          (TEATRU) (înv.) perdea. (Dramă în 5 ~.)

Actor
- Artist care interpretează roluri în piese de teatru, în filme etc.
Comedie
 - Operă dramatică al cărei subiect şi deznodământ provoacă râsul şi care ridiculizează relaţii sociale şi etice, tipuri umane, năravuri ;
-          Piesă de teatru destinată să producă râsul.
-          Gen literar care este bazat pe comicul situaţiilor şi caracterelor.

Conflict dramatic
-          Contradicţie între ideile, interesele sau sentimentele diferitelor personaje, care determină desfăşurarea acţiunii dintr-o operă epică sau dramatică. – Din lat. conflictus, fr. conflit.

Didascalie
-          Instrucţiune dată actorilor de autorul unei opere dramatice antice greceşti. Notă, indicaţie care se punea înaintea unei piese de teatru la latini.

Drama
 - Piesă de teatru cu caracter grav, în care se redă imaginea vieţii reale în datele ei contradictorii, în conflicte puternice şi complexe, adesea într-un amestec de elemente tragice şi comice.
-          Operă dramatică în care tragicul se amestecă cu comicul (predominând cel dintâi) Nume generic pentru o operă dramatică.

Dramaturg
 - Autor de piese de teatru. – După fr. dramaturge.

Piesa de teatru
–  Operă literară compusă în formă de dialog şi destinată reprezentării pe scenă;  operă dramatică.

Regizor
 – Specialist cu calificare profesională care se ocupă cu regia filmelor, a spectacolelor etc.
-          Cel care regizează o piesă de teatru, un film etc.

Scena 
-  Parte mai ridicată şi special amenajată în incinta unei săli de spectacole sau în aer liber, unde se desfăşoară reprezentaţiile ;
-          Subdiviziune a unui act dintr-o operă dramatică, marcată prin intrarea sau ieşirea unui personaj.
-           Fig. Loc unde se petrece ceva.
-           Fig. Acţiune capabilă de a impresiona pe cineva, de a-i atrage atenţia; întâmplare interesantă. (Concr.) Compoziţie plastică în care sunt de obicei înfăţişate mai multe personaje.

Scenarist
- Persoană care scrie scenarii. – Din fr. scénariste.

Scenariu
- Textul succint al unei piese de teatru, al unui spectacol sau al unui film, de obicei împreună cu indicaţiile tehnice şi de regie. – Din fr. scénario, it. scenario.
-          Acţiune a unei piese (de teatru).
-          Text care cuprinde subiectul unei piese de teatru, al unui film etc., precum şi indicaţii tehnice şi de regie.

Scenograf
- Persoană care face decorurile (şi costumele) unui spectacol.

Sinopsis
- Rezumat foarte concentrat al subiectului (unui scenariu de film).
-  Scurtă expunere, rezumatul subiectului unui film, constituind schiţa unui scenario.

Spectacol
-  Prezentare în faţa publicului a unor opere artistice (teatrale, coregrafice, cinematografice, de circ etc.);
-     Reprezentaţie.

Tragedie
 - Specie a genului dramatic cu subiect patetic, cu personaje puternice aflate în conflict violent, cu deznodământ nefericit.
-          Operă dramatică a cărei acţiune prezintă personaje în luptă cu viaţa şi cu pasiunile omeneşti, având de obicei un deznodământ fatal, trist, care stârneşte sentimente de milă şi durere.





 



 

No comments:

Post a Comment