Trebuie sa vii!

Nou!

Sunday, 26 August 2012

Festivalul "Luna Plina"


În perioada 16-19 august 2012, la Biertan, judetul Sibiu, a avut loc prima editie a festivalului„LUNĂ PLINĂ”, unicul eveniment din România axat în exclusivitate pe cinema-ul horror si fantastic.
Organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc si prezentat de Festivalul International de Film Transilvania, „LUNĂ PLINĂ”a oferit publicului cele mai bune productii horror si fantastice, deopotrivă clasice si moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale să devină.
In perioada festivalului, Asociatia Transilvania Fest a organizat un târg de produse traditionale si articole handmade. Le multumim urmatorilor mici producatori autorizati si artizani pentru participarea la festival si ii mai asteptam si la alte evenimente:
  • Fancsali Kalman, din Lupeni, jud. Harghita -  Kurtos Kalacs,
  • Sutea Aurora din Talmaciu, jud. Sibiu -  branzeturi, prajitura cu prune de vara, gemuri, slanina si o vorba buna,
  • Tulai Felicia din Luna, jud. Cluj - uleiuri alimentare din floarea soarelui, in si dovleac presate la rece,
  • Andreea Lenghel din Biertan, jud. Sibiu -  impletituri, cusaturi si tricotaje traditionale si moderne,
  • Barabas Dionisie din Sighisoara, jud. Mures -  impletituri din nuiele,
  • Miclos Petru din Folt, jud. Hunedoara, reprezentantul Asociatiei Humanitas - branza “Sambrunia”, unicat in Romania,
  • Euge Nicolae, reprezentantul Asociatiei Patronale a Producatorilor de Palinca Traditionala din Salaj - palinca,
  • Culda Gabriela din Cluj-Napoca, jud. Cluj -  lavanda,
  • Gospodinele din Biertan, jud. Sibiu - prajituri de casa,
  • Primar Mircea Dragomir din Biertan, jud. Sibiu  - produse de panificatie,
  • Banea Calin, din Medias jud. Sibiu - cosuri impletite din vita de vie,
  • Tincuta Cismas, de la Ferma Ecologica Topa - ceaiuri, gemuri, siropuri,
  • Markezi Mihail si Gogui Margit din Corund, jud. Harghita - vase din lut, decoratiuni pentru gradina,
  • Andra Vancea Mihalcea din Dej, jud. Cluj - podoabe handmade,
  • Rigo Katalin, din Bontida, jud. Cluj - turta dulce,
  • Szabo Trandafira, din Viisoara, jud. Cluj - miere si produse apicole,
  • Asociatia Speranta Phoenix din Medias, jud. Sibiu – articole realizate in atelierul propriu,
  • Dan Turca din Medias, jud. Sibiu -  bijuterii din cupru.

Revenirea la Biertan, la doi ani dupa editia din 2010 a festivalului Transilvania Fest, este o ocazie de a ne reintalni cu producatorii locali la ei acasa si de a vedea cum ii putem sprijini in continuare. Ne straduim sa mentinem vii traditiile culinare din regiune si continuam sa intarim identitatea si mandria comunitara a producatorilor cu care lucram. I-am inclus pe multi dintre ei in Agenda producatorilor, special creata pentru a oferi profesionistilor culinari posibilitatea de a cunoaste si contacta producatorii din Transilvania si pentru a-i incuraja pe turisti sa descopere produsele tradiţionale. Agenda prezinta 120 de mici producatori, pastratori ai traditiilor culinare autentice, oferind datele lor de contact. Va recomandam sa o folositi ca ghid si sa va bucurati si dumneavoastra de produsele lor minunate!

Cele 4 zile de festival au inregistrat un numar de aproximativ 3500 de vizitatori. Asteptam cu nerabdare editia viitoare!




















Atelier de alimentaţie sănătoasă


 

Zece tineri de la Centrul Crestin pentru Copii Cluj-Napoca insotiti de d-na Gina Neamtu, reprezentanti ai Prison Fellowship Romania au participat, in perioada 8-10 august, la un atelier de alimentatie sanatoasa. La initiativa voluntarilor Genpact, copiii au venit la Turda pentru a se intalni cu echipele Slow Food Cluj Transilvania si Transilvania Fest si a invata modalitati de adaptare a principiilor slow food la viata de zi cu zi. Am vorbit despre nutritie, igiena si impactul acestora in dezvoltarea personala, am mers la cumparaturi, dovedind ca este posibil sa respectam normele slow food fara a depasi bugetul si am pregatit impreuna un meniu complet de mic dejun, pranz si cina.
Tinerii au dezvoltat abilitatea de a lucra in echipa, au deprins tainele decorarii preparatelor si si-au improspatat cunostintele despre bunele maniere din timpul mesei. I-am incurajat sa continue sa-si dezvolte aceste abilitati si sa impartaseasca ceea ce au invatat si prietenilor si colegilor de la centru. Pentru ultima zi le-am rezervat o surprinza si i-am invitat pe toti sa ne insoteasca la cofetarie sperand ca astfel vor capata mai multa incredere in ei insisi si in abilitatile lor de comunicare.
Asteptam sa ne revedem cat mai curand!









Tabără interculturală şi de creaţie

In 31 iulie 2012, Asociaţia Transilvania Fest în colaborare cu organizaţia Slow Food Cluj Transilvania şi Fundaţia Centrul Raţiu pentru Democraţie au fost gazde primitoare pentru treizeci si sase de participanti ai taberei interculturale si de creatie organizate de Asociatia Divers din Tirgu-Mures, pentru o zi dedicata turtei dulci din Transilvania. Informatiile teoretice au facut loc repede practicii, participantii s-au impartit in sase grupe, au primit retetele si ingredientele, si-au suflecat manecile si s-au apucat de cantarit, amestecat, framantat, intins, taiat in forme. Dupa ce bucatariile au fost invadate de mirosul inconfundabil de mirodenii si scortisoara, tinerii artisti au ornat cu migala fiecare bucata in parte, in timp ce noi le mai povesteam despre felul in care retetele se deosebesc in functie de regiune si de traditiile din zona. Am si gustat, pentru ca tentatia era mare, si pot sa va spun ca gustul s-a ridicat la inaltimea aspectului estetic.
La sfarsitul zilei fiecare cunostea semnificatia pe care turta dulce o are in Transilvania si cu totii erau bucurosi si mandri de  roadele muncii lor.



















"Mănâncă mâncare" / Eat Food!


 "Mănâncă mâncare" / Eat Food!

În perioada mai - octombrie 2012, Asociaţia Transilvania Fest în colaborare cu organizaţia Slow Food Cluj Transilvania şi Fundaţia Centrul Raţiu pentru Democraţie desfăşoară un proiect de educaţie alimentară adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani. Proiectul, iniţiat de tineri voluntari ai organizaţiei noastre şi desfăşurat cu suportul unor specialişti: bucătari, medici nutriţionişti, psihologi si artişti se cheamă "Mănâncă mâncare" si, pe lângă componenta de educaţie alimentară vizează şi dezvoltarea unor abilităţi de autoexprimare ale tinerilor. Proiectul se va desfăşura preponderent în zona turzii, având ca participanţi tineri din Turda şi Cluj - Napoca, în special elevi ai Liceului pentru Deficienţi de Auz Cluj. Proiectul este finanţat prin programul " Tineret în Acţiune".
 În săptămâna 9 - 16 iulie, la sala de conferinţe a Centrului Raţiu pentru Democraţie (P-ţa 1 Decembrie 1918 nr. 1 Turda ) s-au desfăşurat o serie de întâlniri educative pe tematicile fotografie şi nutriţie. De asemenea, s-a organizat o degustare de uleiuri alimentare, s-a vizitat stâna, unde evident s-au făcut multe fotografii, s-au preparat brioşe şi salam de biscuiţi, intr-o atmosferă de veselie şi bună dispoziţie.
Ne revedem în septembrie!