Trebuie sa vii!

Nou!

Wednesday 27 July 2011

Transilvanian Brunch la Valea Viilor, eveniment paralel


Brunch Valea Viilor
Transilvanian Brunch, „cocktailuri” tradiționale în sate din Transilvania, a apărut la începutul anului 2008 ca un motiv de întâlnire multiculturală a celor care activează în turism, cultură, dezvoltare rurală şi socială, agricultura ecologică, renovare şi restaurare, branşe care se completează şi se regăsesc în multe iniţiative şi proiecte actuale.
Brunch-urile sunt organizate de regulă în ultima sâmbătă a fiecărei luni într-o locaţie specială şi se bucură, pe lângă oferta culinară, şi de o tematică, cum ar fi drumeţie pe un traseu cultural sau muzică deosebită.
Brunch-ul de la Valea Viilor este eveniment partener al Transilvania Fest și a fost ales special pentru festival.
30 iulie, ora 11.00
Participarea la eveniment costă  40 lei/persoană (copiii gratuit).
Detalii suplimentare
Telefon: 0040-(0)722-396.755

După ce v-ați răsfățat simțurile la Brunch, nu plecați până nu vizitați bisericuța din sat.

Se pare că la Valea Viilor existase cândva o mai veche biserică romanică, ale cărei urme au putut fi observate sub podeaua sacristiei. Se presupune că edificiul avea o lungime de numai 10 metri, mai puţin de jumătate din lungimea bisericii de astăzi din sat.
În cursul secolului al XIV-lea au fost începute lucrările la biserica Sfintei Fecioare Maria, în stil gotic. Sala ei este de mici dimensiuni şi are un plafon boltit cu o reţea complicată de nervuri, care se sprijină pe şapte perechi de stâlpi adosaţi pereţilor. La începutul secolului al XVI-lea, biserica a suferit unele modificări: sala a fost înălţată cu un etaj de apărare, care era prevăzut cu metereze.
Biserica este înconjurată de o singură incinta ovală iar zidurile ajung la 6-7 metri înălţime şi au metereze şi guri de aruncare sprijinite pe console.
Din 1999 întregul sit din Valea Viilor face parte din lista monumentelor protejate de UNESCO.
 (sursă: biserici-fortificate.com)

No comments:

Post a Comment