Trebuie sa vii!

Nou!

Thursday 3 February 2011

În cazul în care vreți să dați o...fugă cu Lolele, în weekend-ul următor

Obiceiul străvechi al “Fugii Lolelor”, în germană “Urzelnlauf”, va fi sărbătorit şi anul acesta, în perioada 11-13 februarie 2011, în Agnita, Sibiu, Cincu şi Marpod. Evenimentul este organizat de Asociaţia “Breasla Lolelor” din Agnita cu sprijinul Primăriei Agnita, HOG Agnetheln, Consiliului Judeţean Sibiu, Forumului Democrat al Germanilor Sibiu, Muzeului de Etnografie Săsească Emil Sigerus, Muzeului Văii Hârtibaciului şi a Institutului European pentru Itinerare Culturale.

Evenimentele vor marca 100 de ani de la prima paradă comună a breslelor meşteşugăreşti din Agnita şi vor prezenta publicului larg Obiceiul Lolelor în forma sa originală.

Program: 

Vineri, 11 februarie
ora 17.00, vernisajul expoziţiei în sala Casei Artelor din Sibiu

Sâmbătă, 12 februarie
ora 08.30 Cincu – prezentarea Obiceiurilor Lolelor
     ora  12.30 Sibiu – Parada Lolelor în centrul oraşului
ora 15.30 Marpod – prezentarea Obiceiurilor Lolelor

Duminică 13 februarie
ora 10.00 Parada Lolelor în Agnita
     ora 11.00 spectacolul Lolelor în centrul oraşului
     orele 12.00-18.00 Fuga Lolelor pe străzile oraşului Agnita
     ora 20.30 Balul Lolelor
     
La paradă vor lua parte peste 210 de lole - personaje mascate (germ. Urzeln)-, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 75 de ani, care vor însoţi personajele simbolice  ale breslelor săseşti din Agnita, alături de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln.  


 Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat în anul 1689, este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Lolele, personaje mascate şi gălăgioase aveau rolul de a proteja alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservată până în prezent. În perioada războaielor mondiale şi a comunismului obiceiul a fost temporar interzis, dar în anii `80 lola a devenit o emblemă a Agnitei. 
Odată cu emigrarea saşilor în 1990, obiceiul a dispărut de pe străzile oraşului şi reînviat începând cu 2006. Saşii agniteni îşi prezintă obiceiul în noua lor patrie Germania, din 1965 în localitatea Sachsenheim, mai târziu şi în alte localităţi, de exemplu la Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf şi Bonn, dorind să păstreze vie importanţa acestui obicei pentru comunitatea săsească.

Expoziţia “100 de ani Parada Lolelor” de la Casa Artelor, Sibiu, organizată cu sprijinul Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus” şi HOG Agnetheln, va cuprinde o serie de obiecte originale ale breslelor din Agnita, fotografii, elemente tradiţionale din paradă, mai multe costume de lole şi o încăpere săsească în care lolele se întăreau cu vin şi gogoşi. Ea va fi deschisă publicului până în 31 martie 2011.

Ziua de sâmbătă reprezintă pentru lole un schimb de experienţă, când localităţile Cincu şi Marpod vor prezenta lolelor din Agnita propiul lor obicei. De asemenea anul acesta, obiceiul va fi prezent în Sibiu in centrul oraşului - Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet.

Punctul culminant al evenimentului îl reprezintă Fuga Lolelor din Agnita, în ziua de sâmbătă, când oraşul va fi în sărbătoare iar lolele vor umple străzile până la ora 18.00. Începând cu ora 20.30 are loc Balul Lolelor, iar distracţia va continua până spre dimineaţă.



 Asociaţia “Breasla Lolelor” din Agnita a fost înfiinţată în anul 2008 şi numără în prezent peste 140 de membri voluntari. Scopul asociaţiei este organizarea, desfăşurarea şi conservarea obiceiului “Fuga Lolelor”, în vederea perpetuării şi păstrării acestuia, ca patrimoniu cultural al oraşului Agnita.

Tel. 0746107918
E-mail: office@breaslalolelor.ro




HOG Agnetheln – Heimatortsgemeinschaft este o asociaţie înfiinţată în anul 1985 de saşii din Agnita, emigraţi în Germania. Scopul acestei asociaţii este conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor comunităţii săseşti din localitatea natală. Printre activităţile de bază se numără: menţinerea relaţiilor interumane, sprijin acordat integrării în Germania, menţinerea contactului cu localitatea natală, sprijinul  material şi moral acordat locuitorilor din oraşul natal, ajutorul membrilor nevoiaşi ai asociaţiei HOG Agnetheln şi menţinerea respectiv participarea la conservarea păstrarea şi îngrijirea clădirilor importante şi a monumentelor cu valoare culturală din Transilvania.



No comments:

Post a Comment