Trebuie sa vii!

Nou!

Wednesday 19 February 2014

Sosesc mărţişoarele pentru concurs!

           Chiar dacă fila din calendar ne indică luna februarie, natura şi-a dat jos mantia de nea iar zilele tot mai calde şi luminoase ne aduc în suflet dorul de primăvară.
Oare vă mai amintiţi legendele mărţişorului?

           Se spune că odată soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr frumos, pentru a participa la hora din sat. Zmeul cel rău a aflat, l-a răpit şi l-a închis intr-o temniţă. În lipsa soarelui râurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cântau, copii nu mai râdeau. Nimeni nu stia ce să facă până când un tânăr voinic s-a hotarât să îl înfrunte pe zmeu şi să elibereze soarele. Călătoria tânarului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna şi iarna. Spre sfârşitul iernii, acesta a gasit castelul zmeului şi s-au luptat zile întregi până când zmeul a fost doborât.
           Slăbit şi grav rănit, tânărul a reuşit să ajungă pâna la temniţa soarelui şi l-a eliberat, dupa care a murit, sângele acestuia curgând pe zapada albă. Soarele a urcat pe cer şi a vestit venirea primăverii, umplând de fericire inimile pământenilor.
           De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi, unul alb şi unul roşu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul semnifică dragostea pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

        O altă legendă a mărţişorului ne spune că într-una din zile, umblând cu oile pe munţi, baba Dochia a gasit un trifoi cu patru foi pe care l-a legat cu un fir de aţă şi l-a purtat pentru a-i aduce noroc. Toate acestea s-au întâmplat într-o zi de 1 Martie, de atunci extinzându-se obiceiul.

         Pentru ca această frumoasă tradiţie să nu cadă în uitare, pentru ca să oferim cu drag rodul mâinilor noastre şi nu un mărţişor fără personalitate, de pe tarabe, am organizat cea de-a doua ediţie a Concursului de mărţişoare realizate manual.

Am primit deja 39 de mărţişoare, cea mai dragă concurentă având frumoasa vârstă de 90 de ani.
Aşteptăm cu nerăbdare următoarele mărţişoare!






De azi, Mărţişoarele sunt expuse în vitrina cafenelei culturale LaPapion din Turda.




No comments:

Post a Comment