Trebuie sa vii!

Nou!

Thursday 20 March 2014

Conferinţa profesorului dr. Yuwei Shi pe tema antreprenoriatului social şi a investiţiilor cu impact social



           
         Centrul Ratiu pentru Democraţie (Turda) a găzduit ieri, 19 martie 2014 o conferinţă de excepţie susţinută de profesorul Yuwei Shi, specialist internaţional în strategii de management. Conferinţa s-a adresat micilor întreprinzători din Turda, Câmpia Turzii şi Cluj-Napoca precum şi acelora care doresc să demareze pe viitor o afacere.
Yuwei Shi este decan şi profesor de Management Strategic al Institutului de Studii Internaţionale Monterey din California şi se află pentru prima dată în România, invitat pentru o serie de conferinţe. În 2011 a lansat Frontier Market Scouts Program, prin care se asigură instruire în domeniul antreprenoriatului social.

Expunerea dr.Yuwei Shi a dezvoltat idei despre cum se poate echilibra orientarea către profit, cu implicarea în comunitate şi cum e posibil ca prin proiecte sociale încununate de succes să se impulsioneze reducerea sărăciei și crearea bunăstării. Participanţii au aflat cum pot folosi la maximum oportunităţile pe care le oferă o întreprindere socială şi cum poate fi evaluată o întreprindere cu impact social.
Scopul principal al unei afaceri sociale nu este generarea de profit, ci rezolvarea unei probleme care creează uriaşe presiuni sociale şi financiare asupra oamenilor şi a societăţii, în general, deci şi asupra instituţiilor statului.  Practic, prin afacerile sociale se urmăreşte un profit mic şi o orientare spre sprijinirea activă a persoanelor marginalizate social.

Yuwei Shi a dat exemplul unei astfel de afaceri, apărută în SUA, în urma unei acţiuni caritabile pentru femeile din Cambodgia. Atunci când acestea au primit o donaţie de bani din SUA, au trimis donatorului obiecte manufacturate de ele. Aşa s-a născut ideea vânzării acestor obiecte şi  s-a înfiripat o afacere de circa 9 milioane USD anual, cu un profit minim, dar cu un efect benefic asupra persoanelor marginalizate social. „Iniţiatoarea acestei afaceri a călătorit peste tot în lume, acolo unde existau persoane marginalizate social. A fost în Cambodgia, în Sierra Leone, în India, cel mai aproape de România, în Bosnia. Ideea să aduci produse manufacturate acolo era bună, dar cu ce să le transporţi? Aşa a apărut ideea de transport cu tirurile Crucii Roşii, sau ale altor organisme internaţionale: maşinile duceau încolo bunuri de prim-ajutor dar se întorceau goale”, a povestit Yuwei Shi. Acesta a atins, prin subiectele abordate, teme care leagă mediul de afaceri cu cel educaţional şi social şi a arătat cum acestea din urmă pot contribui la apariţia inovaţiei.

La conferinţă au participat 27 de persoane interesate care au pus întrebări, au primit răspunsuri, sfaturi şi exemple de bune practici. 
A urmat o scurta vizita in zona rurală, în satele Bădeni şi Viişoara pentru a identifica oportunităţi de antreprenoriat pentru 3 familii interesate:

- Fam Bodoczi Barna şi Ileana – legumicultori - Bădeni, CJ
 - Fam. David Eugen şi Gabriela – catering – Bădeni, CJ
- Fam. Szabo Francisc şi Trandafira – apicultori – Viisoara, CJ

Îi mulţumim profesorul Yuwei Shi pentru timpul acordat şi sperăm ca seminţele cunoaşterii pe care  le-a plantat în mintea şi inima ascultătorilor vor da roade în viitorul apropiat în domeniul antreprenoriatului social.


Presa















No comments:

Post a Comment